torsdag den 10. november 2011

Ny på nettet :-)

Jeg blev lige tændt igen! - se "om mig".

Manden i skovkanten og jeg har nu kendt hinanden i 24 somre og været kærester i de 23.
Ikke længe efter vi begyndte at dele køkkenbord, begyndte sundhedsstyrelsen for alvor meget bestemte tiltag for at forme indholdet i de danske køkken og køleskabe. Man måtte helst ikke spise fedt. Saucen skulle helst afskaffes og skulle man have den, skulle den kun bestå af væske med en anelse stivelse, så kun et ganske tyndt lag sovs hang fast på kartoflerne. 
Vi har hver gang noget nyt er blevet udspyet forsøgt at indrette os efter de anvisninger, der blev givet. Nogle forsvandt hurtigt ud og andre er blevet hængende. Jeg vælger at tænke, at det var de, som faktisk var relevante og gør gavn.
Inden jeg lærte manden i skovkanten at kende, levede jeg næsten vegetarisk. Ikke af ideologiske årsager. Jeg gad bare ikke tilberede kødmad kun til mig selv. Men da han kom ind i billedet, blev maden mere traditionel. Vi er begge opdraget i et frikadelle, kartofler og brun sovs køkken. Så det var nemt bare at fortsætte sådan. Gennem årene er nogle ting forsvundet ud til fordel for nyere og mere udanske køkkenvaner. Der har meget længe været fokus på groft brød (hjemmebagt og melet bliver næsten malet i vores baghave), mange grøntsager og sundere fedtstoffer. Og ikke mindst mad lavet fra bunden. 
Jeg har flere gange talt for, at vi skulle prøve at spise vegetarisk, måske bare nogle dage i ugen. Men den er ikke faldet i god jord hos specielt Store søn og Lille Søn. Så det er mest blevet ved snakken.
Så skete der flere ting:
1/1Datter  bad om vi kunne stoppe med mælkeprodukter i en periode. Hun ville så gerne lade være at spise dem (Får meget uren hud af det og eksempletter vokser), men syntes det var rigtig svært, når der stod ost og yoghurt i køleskabet. Store søn er også i bumsealderen og har fået en grim eksem, så han ville egentlig også gerne prøve om det kunne hjælpe at undvære (og han kan bare IKKE få nok ost og mælk).
Lille Søn har stort set aldrig tålt mælkeprodukter, men er nu vokset så meget fra det, at han kan tage lidt engang i mellem. I stedet kan han nu ikke tåle æg!!
Vi aftalte, at når sommerferien var overstået, så ville vi blive mælke og æggefri, i hvert fald for en periode på 3 måneder.
I mellem tiden blev manden i skovkanten udsat for en kolesterol blodprøve, som var lige høj nok. Han er temmelig arveligt disponeret og da medicin ikke lige var hans ønske, var vejen frem en kostændring.
Jeg løb over kogebogen "Det helbredende køkken". Den er rent vegansk, for at gøre det nemmere at undgå de animalske fedtstoffer og udnytte potentialet i grøntsagerne, de tørrede bønner og tofu til at sænke BT, kolesterol og give et jævnt blodsukker.
Nu går den vilde jagt så for at få fingre i flere madopskrifter. Og få opbygget nye favoritter på menusedlen.
Det tager altså noget tid. Dels fordi boghandlerne ikke ligger inde med meget rent vegansk i kogebogsafdelingen. Dels fordi internettet er stort og mangfoldigt.
Jeg har ikke fundet så meget på den dansk talende del af nettet, men der i mod findes der rigtig meget fra USA og andre engelsktalende dele af verden. Det er jo skønt. Specielt har jeg forelsket mig i Vegan Dad og Post Punk Kitchen. Balancegangen her er at de ofte benytter special produkter og andet som ikke er lige nemt at fremskaffe ved almindelig dagligvare handel. Jeg ved meget kan hentes på nettet, men jeg kan altså godt lide selv at pille varerne ned af hylden. Jeg har en arbejdsdag om ugen, hvor jeg bevæger mig i anden del af "firmaet" end den øvrige tid. Den har gjort det muligt for mig at frekventere en skøn asiatisk købmand, som nu giver os vores ugentlig "skud" silke tofu som er helt uundværligt. Det er blandt andet bunden i en hel fantastisk hvidløgscreme, jeg har fundet i "Den store Tofu Kogebog". Den lykkedes det mig at opstøve antikvarisk.
Det jeg prøver at sige er at al den søgen på nettet tændte min trang til at skrive lidt her ude igen.

Tak for den tid jeg tog fra dig.

1 kommentar: