onsdag den 14. december 2011

Noget om en god juleøl


Vi, skovkantsmanden og jeg, får gerne en øl eller et par glas vin fredag og eller lørdag aften. Vi får nok mest øl. Så deler vi en ½ liters special øl af en eller anden art. Vi kan godt lide at prøve noget nyt og dermed er der (desværre) ikke så meget, som bliver gentaget. Der er jo efterhånden en del danske microbryggede øl at vælge imellem og udenlandske også. Vi går primært efter dansk øl og gerne lokale, men ind imellem ryger der jo også udenlandske øl ned. Vi har hyppigst været heldige at finde noget rigtig godt, men ind imellem er der altså nogle fusere, som efter vores smag bør ende i det nærmeste afløb. Som for eksempel Refsvindinges gæstebryggers ”sommerøl” sidste år. Puh bvadr bvadr, den var styg.

Der er også noget specielt ved at sidde i det hus, hvor øllet brygges og blive beværtet med god mad, og så drikke noget af husets eget øl. Og da smager det altså bedst. Fad øl er jo altid at foretrække frem for flaske øl. Der sker simpelthen noget med smagen, når det bliver hevet ud af en fustage. Der kommer en kraftigere og mere levende smag end fra flaske. Et af de gode eksempler er Refsvindinges Ale No 16. Den er jo et hit i flasken, men når den kommer ud af fadølsanlægget, ja så er det næsten så englene synger. Desværre tager det jo temmelig mange fredage og lørdage for to mennesker at gøre kål på 25 liter øl i en fustage – altså hvis man nøjes med et enkelt glas pr. aften, så det er jo ligesom ikke rigtig det man gør. Så vi nøjes med den lidt mindre gode flaske og føler os en ganske lille smule snydt.

Nå men nu er det jo juletid og dermed julebrygs tid. Det bliver svære og svære at nå igennem repertoiret fra år til år. Flere bryggerier præsenterer jo flere bryg i hver sæson.
En af dem vi har fast på programmet er Kongens Bryghus ”julemumme”. En meget rund og hyggelig øl på champagne flaske ¾ liter, som vi gerne henter nogle stykker af, når julen er ovre og prisen sat ned. Den har jeg forresten ikke set endnu i år. Hvor mon den er blevet af?

Ind til videre har vi smagt på Skagen Bryghus ”Gårdnisse”. Det er en rigtig fin øl, som også er fin og rund. Indslev Bryggeris ”Julehvede” er til gengæld meget anonym og tynd. Hos min mor fik vi i sidste weekend en jule øl fra Hancocks. Jeg kan lige nu desværre ikke huske hvilken. Det var en meget let øl med meget brus, lød næsten som en sodavand når den blev hældt i glasset, men havde alligevel en rundhed og smagsfylde jeg slet ikke havde forventet når jeg så farven og gennemsigtigheden.

Et udenlandsk bryghus BrewDog (jeg har endnu ikke fået slået op hvor fra, der står kun en .com adresse) laver en lille sag kaldet ”There is no Santa”. Den fås –desværre- kun i en lille flaske…. Den er bare god. Den er krydret med ingefær og nelliker. Men må være brygget på en humle som også giver andre krydrede noter. Den kunne vi godt blive lidt afhængige af. Og så kommer jeg lige til at tænke på, hvad der mon sker med den, når den serveres fra fad…….

Det er en øl med glimt i øjet og en noget anden smag en vi lige er vant til i de gængse julebryg. Vi synes faktisk at navnet er temmelig misvisende. Der er nemlig rigtig meget Santa i den øl. 

På labelen er der en hel lille historie om nisser og pingviner og rødnæsede rensdyr, som brygger øllet (de er da vist lidt forvirrede omkring, hvor julemanden bor – pingviner og rensdyr – hver sin pol!!).  
Her står bla:
“In fact this beer is so good, we specifically advise against sharing it with any chimney intruding night time visitor.”

Og det kan jeg da kun være helt enig i. Den må man gerne være lidt egoistisk om, især når den kun kommer i sådan en lille flaske.

Tak for dit besøg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar